Intre 19-25 septembrie va avea loc la Torino festivalul mondial al gustului Terra Madre, dedicat fermierilor, restuarantelor si chefilor care produc, gatesc si traiesc viata slow. Slow food vine de la lant aliementar scurt, adica ingrdiente locale, artizanale si experiente si obiceiuri locale, autentice din toata lumea.

Sloganul de anul acesta este “food for change”, o platforma ce isi propune sa schimbe obiceiurile alimentare si sa ne faca sa ne gandim un pic la traiul simplu, mancarea de acasa , de la tara si simplitatea gustului bun si autentic.

Va astept cu povesti si experiente de la Torino, din campania. <3 Anul acesta am sta la o ferma autentica de langa Torino, Parvo Domus, si m-am bucurat de adevarata experienta de campana italiana, o ferma unde cresc liber specia de porci nerro di Parma sau marele negru, din care se face acel proscutto bun , salami si tot felul de preparate artizanale italienesti, o specie de cocosi de carne si plante aromatice, o incantare pentru mine :). Fermierii de aici isi sustin activitatea proprie prin vanzarea produselor in vecinatate si la targurile de producatori sampatamale. Primesc de la stat o prima pentru efortul lor de a produce autentic italienesc. Asta e un plus pentru ei si statul italian, care isi sustine productia proprie si micii fermieri. In fiecare zi, timp de o saptamana am avut transfer de la ferma catre salonul gustului Terra Madre, o organizare impecabila si o desfasurare de forte majora pentru a reloca peste 3000 de delegati din toata lumea, dar si un beneficiu pentru noi de a invata din cultura locului si unii de la altii, de a ne bucura de produsele degustate si a descoperi specii unice, gusturi unice si oameni cu totul si cu totul speciali. Cele mai frumoase experiente le puteti vedea in poze. Pe scurt: -standul Romaniei s-a prezentat anul acesta foarte bine, sustinerea Fundatiei Printul Charles facandu-si simtita presenta. Produsele expuse anul acesta au fost: branza de burduf ferma Caltean, Tuica de fructe Valcauan, dulceturi de Bran, uleiurile bio Luna Solai, si bineinteles preparatele din special porcului de Bazna: slana, untura si pasta de jumari, foarte apreciate de lumea occidentala. -O experienta unica sa ma revad la standul Pastificio di Martino cu chefii Michelin de pe coasta amalfitana: Peppe Guida si Florin Staicu, pe care i-am cu noscut acum 2 ani. Un bun exemplu despre cum poti face un preparat remarcabil cu ingrediente bune, mirodenii crescute in gradina proprie si paste de grau dur din zona Puglia, graniano. Fabulos!!! -50 de ani Montepulciano la piazza Castello, un worshop unic la care am avut bucuria sa particip prima data in calitate de critic. Am degustat peste 10 vinuri , degustare verticala si am aflat povestea fiecaruia direct de la oenologii care le-au creat. WAW. Apoi am degustat cca 30 de vinuri bio dinamice , slow food, din Ungaria, Muntenegru, Serbia, Giorgia, Grecia si sudul Italiei, o calatorie a gustului fascinanta. Vinurile georgiene sunt o descoperire pentru mine. -Ciocolata Pacari, din cacao pura, in combinatii de gusturi fabuloase de la iasomie, sare , ardei iute, fructul pasiunii, boabe de cacao pure. Ceva sublim! -Specii de fructul pasiunii extrem de parfum din Coasta de Fildes, castane si anghinare din Sicilia, bergamote si bergamotata din Amalfi, limoni si parfumurile naturale din lamai excelente. -Lansarea colectiei de fotografii gurmande a lui Bob Noto de la Lavazza, #evoluzionedelgusto. Un proiect despre si pentru gust si anti instagramul de azi, care ne provoaca sa ne intaorcem la pasiune, simplitate si natura. Cam acestea au fost experientele mele de anul acesta. Terra Madre, #foodforchange 2018.