De la paella spaniola si celebra bouillabaise din sudul Frantei, pana la orezurile italiane si indiene, sofranul este un condiment fara care bucatariile lumii nu ar mai fi la fel. Te invitam sa descoperi mai multe despre “aurul rosu” al gastronomiei.

 

1. Este cel mai scump aliment din lume

La un pret cuprins intre 2.000 si 10.000 lire/500g, sofranul este nu doar cel mai scump condiment din lume, ci si cel mai scump aliment, mai scump decat caviarul, carnea de vita Kobe, otetul balsamic. Insa un singur firicel poate schimba complet gustul unei mancari sau prajituri.

2. Pentru 1 kg de sofran, e nevoie de 130 000 – 250 000 de flori
Fiecare floare produce doar 3 stamine, care sunt culese cu mana si apoi uscate. Pentru un gram de praf de sofran e nevoie de cateva sute de firicele fine. Partea buna e ca pentru o aroma perfecta e nevoie doar de foarte putin sofran, pentru ca altfel vei obtine un gust amar.

3. Are cea mai frumoasa origine
Firisoarele delicate de sofran sunt, de fapt, staminele unei flori (Crocus sativus), ruda cu brandusele. Atentie insa, nu toate florile Crocus produc sofran, iar unele din ele sunt chiar otravitoare.

4. Este supranumit “aurul rosu”
Este unul din cele mai pretioase ingrediente din lumea culinara.

5. In spatele acestui condiment, se depune o munca titanica
Fiecare floare, care infloreste doar o data pe an, timp de o saptamana, produce 3 stamine care trebuie culese delicat cu mana, apoi uscate, din nou foarte delicat. Asa se explica si preturi ridicat al sofranului.

6. Unde se produce
96% din productia globala de sofran vine din Iran. Sofranul a fost introdus in Europa prin Spania, inca din secolul XIV, iar azi tara detine 70% din piața mondiala.

7. Atentie la sofranul contrafacut
Sofranul va fi intotdeauna scump. Daca il vezi la preturi foarte mici, mai bine nu-l cumpara. Sofranul contrafacut contine chimicale si nu are nici pe departe aceeasi aroma. Sofranul bun iti va gadila nasul chiar si printr-o punga de plastic :) Ca sa mergi la sigur, cumpara doar sofran din Iran (cel mai bun) sau din Spania.

8. Sofranul este o investitie pe termen lung
Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in bucataria ta. Trebuie doar sa-l tii intr-un loc racoros si intunecat.

9. Pentru cea mai intensa savoare, incearca ceaiul cu sofran
Sofranul isi elibereaza aromele cand este pus in contact cu apa calda. Dureaza aproximativ 20 minute, apoi firele continua sa elibereze culoare si miros in urmatoarele 24 de ore. Tocmai de aceea, multe preparate cu sofran au un gust mai bun a doua zi.

10. Sofranul trebuie pregatit inainte de a fi adaugat in mancare
Aroma sofranului este eliberata la caldura, asa ca firisoarele rositaice ar trebui inmuiate in lichid cald inainte sa fie adaugate in mancaruri. Poti folosi apa, lapte sau vin, iar lichidul rezultat se va adauga in mancare spre finalul intervalului de gatire. Nu pune sofranul direct in uleiuri sau alte grasimi pentru ca aroma lui nu se va elibera.

10-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-sofran_1

 

 

 

 

 

 

Daca vrei sa incerci acest condiment pretios, iti recomandam cateva retete cu sofran.

Paella cu pui si sofran

Pulpe de miel cu orez si sofran

Orez in stil indian cu pui si caju

Miel vindaloo

Tagina de pui cu ceapa si lamaie

Peste in stil marocan cu naut

Orez thai cu citrice cu sofran

Creveti in parfum de lamaie cu orez cu dovlecei si sofran

Pu cu sos de mango in stil Thai
Sursa: http://www.foodstory.ro/ingredient/sofran