• 1 - •4 cartofi mari
  • 2 - •sare din belsug
  • 3 - •50 ml smantana
  • 4 - •100 g telemea rasa
  • 5 - •o lingura unt
  • 6 - •un sfert lingurita piper
  • 7 - •un sfert lingurita nucsoara (optional)
  • 8 - •100 grame parmezan (sau cascaval)
  • 9 -

1. Se spala bine coaja cartofilor, inclusiv cu o perie de bucatarie, daca  aveti asa ceva. Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade, apoi se pune  sare intr-o tava de cuptor. Nu doar presarati sare, puneti destul de  multa. Asezati cartofii peste patul de sare si bagati tava la cuptor  pentru aproximativ o ora, pana cand sunteti siguri ca s-au copt cu  totul.

2. Dupa ce ati scos cartofii din cuptor taiati-i pe din doua.

3. Scoateti apoi miezul din fiecare jumatate cu ajutorul unei linguri si puneti tot miezul intr-un vas/bol.

4. Puneti in amestec o lingura de smantana grasa, telemea, o lingura de unt, un  sfert de lingurita de piper negru. Optional se poate pune si un sfert de  lingurita de nucsoara. Amestecati bine.

5. Incepeti acum sa puneti amestecul in jumatatile goale de cartofi, iar  cand terminati de umplut o jumatate faceti crestaturi cu cutitul la  suprafata, dupa care, cu fundul unei linguri, apasati usor pe centru,  pentru a face o mica gropita.

6. Intr-un alt vas mic faceti un amestec din 100 de grame de parmezan ras  (poate fi si cascaval) si 100 ml de smantana lichida, apoi puneti cate o  lingura din acest amestec in cavitatile fiecarui cartof.

7. Dati apoi jumatatile de cartof iar la cuptor (180 grade) aproximativ  15-20 de minute (sau pana cand suprafata devine aurie si gratinata).

Si acum ce va spuneam la inceput: daca faceti o masa mare pentru familie  sau pentru prieteni si vreti sa le faceti cartofi Byron, va recomand  sa-i serviti pe un platou mare, alaturi de carnea aleasa (merg cam la  orice tip de carne la cuptor sau grill, dar mai degraba la cuptor).

byron 1 byron 2