• 1 - 3 borcanele de 150grame.

O dulceata de vis, fina si delicata, usor intepatoare, daca va place gustul picant usor.
O puteti servi ca atare, sau la branzeturi grase sau maturate si fripturi.
Altfel, puteti adauga la cantitatea de ardei iuti inca pe atata cantitate de ardei capia sau gogosari maruntiti…sau tomate.

Retetea mea este asa:
500g ardei iuti lungi de la piata (sunt mediu iute, deci nici jalapenos , nici chilli)
500ml zahar
500ml otet de vin
200g rosii cu pulpa date pe razatoare sau masina de suc (fara coaja)
2 mere medii rase pe razatoare
zeama de la o lamaie stoarsa

Etapa 1 :
Otetul si zaharul se pun intr-un vas pe foc si se lasa pana devine un sirop. Cca 20-30min la foc mediu. Severifica consitenta cu o lingura luand o mostra pe o farfurie.

Etapa 2:
Ardeii iuti se curata de seminte si se toaca marunt, fie la cutit (nu vor emana miros iute usturator pt ochi), fie la masina de tocat (atunci puneti-va o masca la nas si aveti grija la ochi). In orice caz, lucrati cu manusi si feriti-va sa duceti mana la ochi.

Etapa 3:
Rosiile se dau prin masina de suc sau razatoare.

Etapa 4:
Se adauga ardeii iuti si se firb in siropul de otet si zahar cca. 15min.
Se adauga apoi rosiile si zeama de lamiae se lasa la fiert pana scade zeama si siropul devine usor cleios.
Se aopreste focul si se pune fierbinte in borcanele steilizate in prealabil.

SI in timp ce se fierbea dulceata, am curatat de samburi cateva mere si le-am facut un dop pe care l-am umplut cu stafide si scortisoara si le-am lasat 30min la cuptor. Arata cam ca in poze, delicios si dietetic 😉