• 1 - galuste cu prune
  • 2 - gomboti

Este pacat sa treaca vara si sa nu facem macar odata galuste cu prune, sau gomboti, cum se mai numesc in unele regiuni ale tarii. Din ingredientele pe care o sa le scriu mai jos, mi-au iesit 25 bucati maricele.

Deci avem nevoie de:

1 kg pulpa de cartofi
250 gr faina
2 oua
1 lingura ulei
25 prune
100 gr zahar
1 lingurita scortisoara
Pesmetul:
50 gr unt
150 gr pesmet
5 linguri zahar

Incepem prin a fierbe cartofii in apa cu sare.

Dupa ce au fiert se curata, se strivesc ca pentru piurre si se lasa sa se raceasca.

Adaugam apoi ouale batute putin, uleiul si faina. Se framanta bine pana obtinem un aluat mai moale si lipicios.

Zaharul se amesteca cu scortisoara intr-un castronel. Prunele se despica, li se scot samburii si in fiecare pruna punem cate o lingurita din amestecul de zahar cu scortisoara.

Psemetul se prepara astfel: intr-o tigaie topiti untul, adaugati pesmetul si lasa-ti sa se prajeasca cca 5 minute. La final adaugati zaharul.

Acum sa ne intoarcem la aluatul pentru galuste. Dupa ce am pus toate ingredientele, aluatul rezultat se imparte in doua, se ruleaza pe masa infainata si se taie in bucati potrivite (cat sa poata acoperii pruna).

Din fiecare bucatica de aluat formati bile, pe care le aplatizati cu mana si in care veti pune pruna.

Mainile trebuie sa fie infainate tot timpul pentru ca aluatul este lipicios.

Dupa ce ati modelat toate galustele, se pun la fiert in apa cu putina sare.

Atentie, daca se lipesc de fundul oalei scuturati oala putin, iar galustele se vor ridica la suprafata.

Lasati-le sa fiarba 5 minute iar apoi cu o paleta se scot si se trec prin pesmet.