• 1 - Pentru umplutura cu vinete:
  • 2 -
  • 3 - - 700 de grame de vinete (cam două vinete mai mici)
  • 4 -
  • 5 - - sare şi piper
  • 6 -
  • 7 - - câteva fire de pătrunjel proaspăt tăiat fin
  • 8 -
  • 9 - - maxim o linguriţă de oţet din vin roşu
  • 10 -
  • 11 - - puţină boia iute
  • 12 -
  • 13 -
  • 14 -
  • 15 - Pentru umplutura cu tofu:
  • 16 -
  • 17 - - cam un kilogram de tofu, scurs de apă
  • 18 -
  • 19 - - câteva fire de pătrunjel tăiat fin
  • 20 -
  • 21 - - trei linguri de drojdie (opţional)
  • 22 -
  • 23 - - coaja rasă de la două lămâi de mărime medie
  • 24 -
  • 25 - - două linguri de suc de lămâie sau mai mult (cam jumătate de lămâie stoarsă)
  • 26 -
  • 27 - - două linguriţe de sare (sau mai multă, după gust)
  • 28 -
  • 29 - - un vârf de piper negru (sau mai mult, după gust)
  • 30 -
  • 31 -
  • 32 -
  • 33 - Pentru sos:
  • 34 -
  • 35 - - 800 de grame de roşii în bulion
  • 36 -
  • 37 - - trei linguri de ulei de măsline
  • 38 -
  • 39 - - o ceapă medie, tăiată fin
  • 40 -
  • 41 - - doi căţei de usturoi, pisaţi
  • 42 -
  • 43 - - o lingură de bulion
  • 44 -
  • 45 - - o frunză de dafin
  • 46 -
  • 47 - - puţină boia iute
  • 48 -
  • 49 - -busuioc
  • 50 -
  • 51 - - sare
  • 52 -
  • 53 - Pentru asamblare:
  • 54 - o legătură de busuioc (se poate si uscat)
Mod de preparare
Umplutura
Încinge cuptorul. Taie vinetele în felii groase cam de trei milimetri şi sărează-le pe ambele părţi, apoi lasă-le să se scurgă de apă, cel puţin 30 de minute. Între timp, prepară sosul.
Sosul
Roşiile în bulion se toacă în blender, iar ceapa se căleşte cam trei minute, după care se adaugă usturoiul. Împinge ceapa şi usturoiul într-o parte a tigăii, adaugă bulionul în partea cealaltă şi găteşte-l pentru 1-2 minute, apoi încorporează usturoiul şi ceapa. Adăugă roşiile tocate, frunza de dafin, boiaua şi un praf de sare. Amestecul se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic timp de 45 de minute.
Apoi se adaugă şi caperele, iar dacă mai este nevoie mai puneţi sare şi boia.
Finalizarea vinetei
Folosind prosoape de hârtie, usucă feliile de vânătă pe ambele părţi. Într-o tigaie mare de teflon, vinetele asezonate cu sare şi piper se prăjesc pe ambele părţi.
În timp ce feliile de vânătă se prăjesc, amestecă într-un vas două linguri de ulei de măsline, pătrunjelul, oţetul, boiaua şi un praf de sare. Vinetele se amestecă în această mixtură.
Foile
Într-o oală mare, fierbe în apă sărată foile de lasagna, timp de aproximativ şapte minute. Scurge-le de apă, iar când s-au răcit suficient pentru a putea fi manevrate, pune foile pe o foaie de copt unsă cu ulei.
Umplutura
Pune într-un blender tofu, pătrunjel, drojdie (dacă o foloseşti), coaja şi sucul de lămâie, sare şi piper şi pasează-le, timp de aproximativ 30 de secunde.
Asamblarea
Pe fundul unei tăvi de copt pune un strat de suc de roşii, iar apoi un strat din foile de lasagna. Acoperă foaia cu un sfert din umplutura de tofu (cam o ceaşcă), iar deasupra un sfert din feliile de vânătă. Peste vinete, toarnă o ceaşcă de sos şi presară frunze de busuioc. Continuă cu încă trei straturi de foi de lasagna, respectând ordinea: foi, umplutură, vinete, sos şi busuioc.
Apoi acoperă totul cu o folie de aluminiu şi coace lasagna la cuptor. După 50 de minute îndepărtează folia şi mai găteşte încă 10 minute, până când începe să facă bulbuci. Las-o cel puţin 10 minute să se răcească, înainte să o tai. Pentru cine doreste mai mult sos, se presară restul de busuioc şi serveşte cu restul sosului de tomate.
646x404