• 1 -
  • 2 - 8 oua medii
  • 3 - 240 g zahar
  • 4 - 240 g faina
  • 5 - 1 varf cutit sare
  • 6 - 150 g caise + 1 lingura faina
  • 7 - praf de copt

Pandispanul poate fi transformat, cu ajutorul fructelor de sezon, intr-o delicioasa prajitura cu fructe. Mai jos va propun un pandispan cu caise, lejer, delicios, de vara.
Pandispanul clasic, asa cum il cunoastem astazi, este derivat dintr-un preparat de baza inventat in anul 1700, de un patiser genovez, Giovan Battisata Cabona, care, impreuna cu marchizul Pallavicini, in serviciul caruia se afla de mai multi ani, a ajuns in Spania, la curtea regelui Ferdinand. Cu prilejul unui banchet, Cabona a prezentat un desert incredibil de lejer si pufos, botezat in onoarea orasului de origine al bucatarului, pate génoise.

O reteta mai simpla, dar la fel de gustoasa este Pan di Spagna (pandispan). Diferenta dintre cele doua consta in modul de preparare si ingrediente. Pandispanul génovez este preparat la cald, ouale fiind mixate cu zaharul la bain-marie, acestea devenind spumoase datorita actiunii caldurii. Printre ingredientele pate génoise-ului se numara si untul, acesta fiind exclus din prepararea pandispanului. Pandispanul se preparara la rece, ouale sunt mixate cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul, apoi faina, intotdeauna cernuta, se incorporeaza cu grija in compozitia de oua, amestecand de jos in sus, asttfel incat compozitia sa fie aerata.

Ingrediente – Pandispan cu caise pentru o tava de cuptor

8 oua medii
240 g zahar
240 g faina
1 varf cutit sare
150 g caise + 1 lingura faina
praf de copt

Preparare –
Punem ouale intr-un vas, adaugam zaharul si un varf de cutit de sare si mixam pana cand compozitia se deschide la culoare si isi tripleaza volumul. (cca 10-15 minute cu un mixer clasic).
Adaugam treptat faina cernuta si amestecam cu o lingura sau paleta de silicon, cu mare grija, de jos in sus, dinspre centru spre exterior.

Punem aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si nivelam cu foarte mare grija suprafata.
Taiem caisele in jumatati, eliminam samburele si le taiem in cubulete mici. Pudram uniform cubuletele de caisa cu 1 lingura de faina si le asezam pe deasupra compozitiei pandipasnului.
Coacem pandispanul in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 25 minute sau pana cand este rumenit uniform.
Pandispan cu fructe preparare

Scoatem tava din cuptor, lasam prajitura sa se raceasca 5-10 minute, apoi o pudram cu zahar pudra vanilat si o taiem in cuburi.

Pofta buna!