• 1 - Foi de placinta a la bunica:
  • 2 - 1kg faina
  • 3 - 1 praf sare
  • 4 - 200g unt sau untura (asa facea bunica cele mai bune foi)
  • 5 - 150ml apa calduta
  • 6 - 100ml ulei
  • 7 - 2 oua
  • 8 -
  • 9 - Umplutura:
  • 10 - 2 fire de praz zdravene romanesti
  • 11 - 200g telemea sarata/veche de vaca sau preferabil de capra
  • 12 - 100g branza dulce
  • 13 - 300g smantana grasa
  • 14 - 4 oua

Placinta dobrogeana cu branza si praz ca la bunica

M-am nascut la bunici, in comuna Cogealac din judetul Constanta, un loc unde obiceiurile si traditiile multietnice se impletesc armonios, o comunitate veche, daca nu cea mai veche din dobrogea de romani, aromani (macedoneni) si tatari. Abia mai tarziu aveam sa aflu cat de norocoasa am fost sa mostenesc gustul locului pentru lucruri bune si naturale.
Laptele de capra proapat muls de bunica, struguri din vie, prune, mere si caise culese direct din pomi, nuci si flori ce miroseau minunat toata vara in curte, oua luate direct din cuibar, tuica facuta la cazan din prune sau struguri, alaturi de bunicul, primul gat de tarie luat pe furis cu o felie de pita prajita pe soba unsa cu untura, boia si ceapa. Uneori, cand bunica uita vreun borcan cu magiun de prune la vedere, ungeam pitele cu magiun si cea mai buna branza veche de oaie din sat.

Dar sa revenim la placintele noastre.
Ele erau plamadite in cuptor de chirpici in curte, alaturi de turte pe plita sau jar.
Cantitatite sunt pentru o tava de cuptor.

Pentru foi:
1kg faina
1 praf sare
200g unt sau untura (asa facea bunica cele mai bune foi)
150ml apa calduta
100ml ulei
2 oua

Pentru Umplutura:
2 fire de praz zdravene romanesti
200g telemea sarata/veche de vaca sau preferabil de capra
100g branza dulce
300g smantana grasa
4 oua

Pentru foi se amesteca faina cu untul/untura,oua, apa si un praf de sare pana se omogenizeaza si se formeaza un aluat moale ca de foetaj. Se imparte in doua si se intinde foi.

Se taie prazul rondele si se caleste in 50ml ulei.
Se pregateste umplutura cu branza rasa, branza dulce, ouale si smantana la care se adauga si prazul calit racit.

Se unge tava bine cu ulei si se adauga foile pe jumate una cate una, se umplu cu umplutura si se invelesc deasupra, apoi se inchid marginile cu furculita. Se ung cu ulei pe deasupra si se dau cca 40min la 180 de grade pana se rumenesc.

Pofta buna!