• 1 - Pentru tortul de morcovi
  • 2 - 1 cana(100 grame) nuci
  • 3 - 300 grame morcovi (2 cani morcovi razuiti)
  • 4 - 2 cani (280 grame) faina alba
  • 5 - 1 lingurita bicarbonat
  • 6 - 1 1/2 lingurita praf de copt
  • 7 - 1/2 lingurita sare
  • 8 - 1 1/2 lingurita scortisoara
  • 9 - 4 oua mari
  • 10 - 1 1/2 cani (300 grame) zahar brun
  • 11 - 1 cana (240 ml) ulei vegetal
  • 12 - 2 lingurite esenta de vanilie
  • 13 - 1/2 cana suc de ananas sau de mere (optional)
  • 14 - Coaja rasa de limetta
  • 15 -
  • 16 - Pentru crema de branza
  • 17 - 1/4 pachet (50 grame) unt la temperatura camerei
  • 18 - 300 grame crema de branza la temperatura camerei (Philadelphia)
  • 19 - 1 cana (150 grame) zahar tos
  • 20 - 1 plic esenta de vanilie
  • 21 -
  • 22 - Pentru ornat
  • 23 - 1 cana (100 grame) nuci caramelizate taiate marunt, coaja rasa de limetta si fulgi de ciocolata

Tortul de morcovi cu martipan este preferatul nemtilor, austriecilor, elvetienilor si este un tort tipic tarilor vestice, in special celor nordice, regasindu-se sub diferite forme si variante in meniul cofetariilor sau restaurantelor europene.
Morcovii se foloseau din cele mai vechi timpuri la prepararea deserturilor deoarece au continutul cel mai crescut de zahar dintre legume, iar zaharul era scump in secolele trecute.

Este un tort simplu, rapid si spornic, dar finalul este cu adevarat spectaculos si raspunde cu brio tendintelor de “healthy food”.

Iata ingredientele necesare:

Pentru tortul de morcovi

1 cana(100 grame) nuci
300 grame morcovi (2 cani morcovi razuiti)
2 cani (280 grame) faina alba
1 lingurita bicarbonat
1 1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
1 1/2 lingurita scortisoara
4 oua mari
1 1/2 cani (300 grame) zahar brun
1 cana (240 ml) ulei vegetal
2 lingurite esenta de vanilie
1/2 cana suc de ananas sau de mere (optional)
Coaja rasa de limetta

Pentru crema de branza

1/4 pachet (50 grame) unt la temperatura camerei
300 grame crema de branza la temperatura camerei (Philadelphia)
1 cana (150 grame) zahar tos
1 plic esenta de vanilie

Pentru ornat

1 cana (100 grame) nuci caramelizate taiate marunt, felii de martipan in ciocolata, coaja rasa de limetta si fulgi de ciocolata

Etapa 1
Amestecati faina, praful de copt, bicarbonatul si scortisoara.

Intr-un alt bol amestecati cu mixerul ouale cam 1 minut, apoi adaugati zaharul, si mixati cam 5 minute.

Adaugati uleiul si esenta de vanilie. La sfarsit amestecati morcovii si nucile.

Etapa 2
Impartiti in doua blatul si dati la cuptor cam 30 de minute sau pana blatul trece testul cutitului(un cutit inserat in tort iese curat). Incalziti cuptorul la 180 grade C.

Tortul se coace in doua pentru a ne fi mai usor sa-l ornam cu crema de branza. Ungeti tava cu ulei si asezati hartie cerata (de copt).Raciti blaturile.

Etapa 3
Amestecati toate ingredientele pentru crema de branza cu mixerul. Apoi intindeti intre blaturi si pe deasupra tortului crema de branza. Ornati cu nuci caramelizate si cu marzipan.

Etapa 4
Intr-o tigaie puneti 3 linguri de zahar. Cand s-a topit zaharul, adaugati nucile taiate marunt dar nu macinate. Amestecati bine pentru ca fiecare bucatica de nuca sa fie acoperita de zaharul caramelizat. Raciti-le pe folie de aluminiu sau teflon pentru a nu se lipi.