• 1 - Ingrediente:
  • 2 -
  • 3 - Foile
  • 4 -
  • 5 - 200 gr.zahar
  • 6 - 200 gr.unt 82%
  • 7 - 5 linguri miere
  • 8 - 5 linguri lapte
  • 9 - 500 gr.faina
  • 10 - 1 ou
  • 11 - 1 lingurita bicarbonat
  • 12 - 1 lingurita cacao de calitate superioara
  • 13 -
  • 14 - Crema
  • 15 - 1 cutie lapte condensat
  • 16 - 250 gr.unt 82%
  • 17 - 50-100 gr.nuci
  • 18 -
  • 19 - Sirop:
  • 20 - 100 ml apa
  • 21 - 50 gr.rom/cogniac
  • 22 - 5 linguri de zahar

Reteta acesta mi-a fost inspirata de Mihaela Negrescu, blogger culinar pe www.fanezieinbucatarie.ro, la congresul international de vinuri IWCB. Am dat de un gust rafinat superb, pe care abia dupa 2 ani am indraznit sa-l replic si eu in varianta mea.

La cehi in supermarket-uri, in patiserii si restaurante era prezentat diferit : unii il aveau ca honeycake, altii ca Marlenka, iar altii ca Medovnik.

Personal le-am clasificat asa: Marlenka, poate fi de doua feluri : cu cacao sau fara. Este glazurat cu sos de cacao deasupra, putin mai umed, in plus este patrat sau dreptunghiular.
In schimb Medovnik-ul, cel prezentat astazi, are o forma de regula rotunda, usor caramel la infatisare cu straturi cremoase intre blaturi, presarat cu nuci tocate, iar deasupra acoperit cu faramituri din blatul cu miere. Este usor mai crocant, dar in acelasi timp se topeste in gura! Asa ca azi sa fie Medovnik!

Ingrediente:

Foile

200 gr.zahar
200 gr.unt 82%
5 linguri miere
5 linguri lapte
500 gr.faina
1 ou
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita cacao de calitate superioara

Crema
1 cutie lapte condensat
250 gr.unt 82%
50-100 gr.nuci

Sirop:
100 ml apa
50 gr.rom/cogniac
5 linguri de zahar

Nu este un tort greu de facut, dar aveti nevoie de mai mult timp la dispozitie!

Intr-un vas cu apa, fierbem laptele condensat cu tot cu cutie doua ore si jumatate, dupa care se lasa sa se raceasca complet. In urma fierberii, laptele condensat se transforma intr-un sos de caramel, intalnit si sub denumirea de dulce de leche.Personal, aceasta procedura o fac cu o zi inainte. Voi daca aveti la dispozitie mai mult timp, puteti sa il fierbeti si in aceeasi zi , dar cu vreo doua ore inainte de a va apuca sa faceti aluatul pentru foi, astfel incat sa ii lasati si timp suficient sa se raceasca complet.
Odata finalizata coacerea foilor, ne ocupam si de tocatul nucilor marunt si prepararea cremei.

Untul moale cu ajutorul unui mixer il batem pana obtinem o crema pufoasa in care vom incorpora treptat laptele condensat fiert si racit.
A doua foaie o ungem pe spate cu sirop, o asezam peste prima foaie si deasupra o ungem din nou cu sirop, urmat de crema si nuci. Procedam identic cu toate cele 8 foi. Inainte de a unge ultima foaie cu sirop si crema, apasam usor peste ea pentru a scoate excesul de crema de printre foi si urmam mai departe procedura de ornare a tortului. Ungem cu crema ramasa si marginile tortului, astfel incat tot tortul sa fie acoperit cu crema.
Lasam tortul la temperatura camerei o ora, iar ulterior il punem in frigider pentru minim 4-5 ore.
Il servim la o cana de ceai sau cafea ori alaturi de o cupa de inghetata stropita cu sos de ciocolata.