Am calatorit vara acesta mult prin tara.
Am cautat retete locale, obiceiuri, locuri altfel. Mi-a placut mereu simplitatea retetelor facute din cateva ingrediente din gradina, proaspete, crescute cu drag si iubire pentru natura. Acestea dau gustul cel mai bun.

La Cluj am dat peste acesta minunata reteta de zacusca de fasole, pe care am gustat-o pentru prima data.
Inainte nu stiam decat de zacusca de vinete si de ciuperci sau hribi sau ghebe. Am facut oricum si un pic de zacusca de vinete, caci era la indemana dupa coptul ardeilor.
Acum pot spune ca apreciez o zacusca facuta acasa, dupa cele 12 ore de munca. Deci inarmati-va cu rabdare.

Dar sa revenim la reteta.
Pentru 10 borcane de 800g de zacusca aveti nevoie de urmatoarele:
5kg ardei capia sau gogosari
1kg fasole cu bob mic
2kg ceapa
1kg morcovi
1kg mere romanesti ionatane!!! Marele ingredient secret si artizanul gustului dulce-acrisor sublim.
2kg bulion din rosii cu pulpa date la masina sau pe razatoare
1l ulei
sare, piper, foi de dafin
*daca rosiile nu sunt de gradina, dulci si zemoase, se poate adauga 1-2 linguri de zahar

Etapa 1:
Se fierbe fasolea de cu seara pana se inmoaie si devine sfaramicioasa. Se paseaza cu un zdrobitor de piure pana se sparg boabele si devine usor pastoasa, un amestec de boabe si pasta de fasole.

Etapa 2:
Se coc ardeii capia sau gogosarii si se curata de coaja. Ca sa se curate mai usor, dupa ce ii luati de pe gratar sau din tava de cuptor ii lasati cca 15-20min intr-un castron acoperiti ca sa se inabuse.
Securata si se toaca marunt la cutit sau dati prn masina de tocat.

Etapa 3:
Tot prin masina de tocat se dau si rosiile de bulion.

Etapa 4:
Se toaca ceapa marunt, se rad morcovii si merele. Se pune ceapa intr-o oala sau tigaie mare la calit pe foc mediu acoperita de ulei. Cand s-a inmuiat se adauga morcovii si marul. Se lasa sa se mai caleasca 5minute apoi se adauga apa cat sa le acopere si se lasa la inabusit.
Se adauga fasolea si ardeiul capia tocat si se amesteca pana se omogenizeza.
Se adauga sucul de rosii si se amesteca pana devine o compozitie omogena.

Etapa 5
La final se adauga sare dupa gust, cateva frunze de dafin, piper si evtl. zahar.
Se mai lasa pe foc cca 20-30min pana devine o compozitie legata.

Etapa 6:
Se ia de pe foc si se pune cat e calda in borcanele sterilizate in prealabil.

Pofta buna si o toamna spornica!