• 1 - 3 cupe mari de faina, cca 500g
  • 2 - 3-5 linguri ulei
  • 3 - 1 lingurita sare
  • 4 - 1 lingurita zahar
  • 5 - cca 1 cana de apa calduta
  • 6 - Optional in aluat puteti adauga chimen, o lingura pasta de naut sau linte, insa nu se vor mai intinde subtire, ci ca niste turtite mici. Faina alba se intinde cel mai bine in fasii subtiri, fine.

Cea mai populara painita sau turtita din India este Chapathi.
Un fel de scovearga fina si dospita pe care o poti manca simpla ca o paine (parotta) sau o poti condimenta si servi ca un aperitiv sau un desert delicios.
In India aceste painite sunt servite pe post de paine la fiecare masa si merg foarte bine cu toate tocanele sau curry-urile indiene. Se rupe fasie cu fasie si se intinge in sos, copilarie ce sa mai.
In varianta budista din Tibet, Nepal sau China, chapathi este ca o painita umflata cu mot si mai groasa (ca un roti) si se cheama naan, este mai populara in lumea occidentala, pentru ca mai practica si necesita mai putina munca la foi decat chapathi, porotta sau appam (din faina de orez).

Ingrediente pentru 8-9 chapathi:
3 cupe mari de faina, cca 500g
3-5 linguri ulei
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
cca 1 cana de apa calduta
Optional in aluat puteti adauga chimen, o lingura pasta de naut sau linte, insa nu se vor mai intinde subtire, ci ca niste turtite mici. Faina alba se intinde cel mai bine in fasii subtiri, fine.

Se adauga ingredientele si se framanta pana aluatul se incheaga si devine moale si omogen. Ca sa nu se lipeasca de degete la final presarati cateva lingurite de ulei peste aluat si rotunjiti-l. Se lasa 30min sa se odihneasca.
Apoi se presara faina pe aluat, tocator si sucitor, si se ruleaza ca un rulou lunguiet si se taie in 8-9 bilute egale, care se rotunjesc in mana.Apoi se ia fiecare biluta si se intinde cu sucitorul. Se presara ulei pe o parte si se impacheteaza in patrat ca aluatul de foetaj sau in fasii tip evantai.
Dupa 10 minute se intinde fiecare foaie subtire si se pune intr-o tigaie incinsa unsa cu ulei ca pentru clatite. Se intoarce de 2-3 ori ca sa se patrunda uleiul uniform.
Daca le vreti crocante le intindeti ff subtire si le lasati sa se rumeneasca cate 1 minut pe fiecare parte.
Se serveste cu humus, guacamole, sau orice fel de dips, se pot face rulouri cu branzica fresh si jamon, sau dulce cu nutella sau unt de arahide.

In dieta ayurvedica chapathi este element esential pentru ca nu baloneaza ca painea noastra pufoasa si este foarte satioasa, si puteti limita cantitatea de ulei folosita, de asemenea este o gustare foarte buna de post, altrnativa a clatitei noastre.
De asemenea, este foarte potrivita pentru supe si tocane, contribuind la alcatuirea unei mese complete, cu continut limitat de carbohidrati.

Pofta buna! Namaste!

94488429_2847339205344195_2902202555452882944_n

94976155_2847339075344208_7465558823021838336_n

95260843_2847339028677546_8501104106994139136_n
94541652_2847339088677540_5291929213715087360_n

94561503_2847339042010878_6989269266545508352_n

94565545_2847338945344221_7922065755837825024_n

94775053_2847339168677532_6625577912730910720_n

95143719_2847339195344196_7402898724801740800_n
94785846_2847339132010869_4425679948434374656_n

94903508_2847338865344229_8376233391766372352_n

94906154_2847380395340076_1433660113469571072_n

94916577_2847338895344226_7850444723750699008_n

95023836_2847338962010886_7747616343326720000_n